hi,
jumpa lagi!!hehehe...gurls!!
24/09/2011,saturday
lunch rinie yatee masak ayam pangang cajun..ermm kalau Kak Ita (Masam Manis blog) masak ayam goreng cajun tapi Yatee ubah sikit cara masaknya..sorry akak..sebab kiddos lebey suka mkn mknan grill..kempen less kolestrol..ahhaa..
jom tengok..tapi xla cantik sgt gambor nyer..yg penting rasanya terbaekkk..ahha...pujian hubby n kiddos..kuikuikui
simple jew tapi ok la...buat ubah selera..later if dah upgrade sikit camera tu baru leh decor canthek2..mcm kak ita..
Bhn;
4 ketul peha ayam (di selar supaya senang rempah tu meresap)
2 sudu tea serbuk cajun (Yatee guna brand Mcomix) * betul ejaan nya..hehehe
2 sudu tea serbuk halus lada hitam (brand yg sama)
4 ulas bwang merah * tumbuk halus
4 ulas bwng putih * tumbuk halus
1 cm halia * tumbuk halus
2 sudu tea daun pasley
semua bahan tu Yatee lumur kat ayam bungkus dlm aluminium foil and perap dlm freeze dlm 1hr
then grill kan..Yatee guna grill pan (IKEA) coz ayam tu nanti xterlalu garing or keras..terpulang nak half cooked or full cooked..
bahan2 kuah black papper;
10 biji blackppr (tumbuk halus)/2 sudu blend blckppr
1 sudu tea sos tiram
1sudu tea kicap cair
minyak tuk menumis.. (sikit jew)
sedia tuk dimakan...sos tu boleh ikut mana2 resepi pown..xper janji bila dah letak gan ayam tu rasanya terangkat..
No comments:
Post a Comment