"..mummy nak buat apa gan pumpkin nie?",bising jew mulut si Elin bersoal siasat.."oo mummy nak buat Apam pumpkin...mesti sedap nie.."dengan semangatnya.."ermmm yea ar tu mummy...kita tunggu jew la.."..kuikuikui..cam pelik lak dia tgk mummy dia nak pelbagaikan pumpkin nie..
Bukan apew..semangat berkobar nak test mould apam baru..tetiba jew Ikea kuarkan product silicon mould..katanya leh baked juga..tapi cam was2 pown ada...xpew arrr...xyah nak pening2 fikir akibatnya..dari lebur duit beli benda alah nie baik guna ikut akal fikiran..hhehee..
"errmm elok la tu,mak labu buat apam labu..."tegur cik hubby...xyah jawab senyum pown cukup..pasti xkecewa nya..tnggu arr...hehehe
jom kita share...
resepi nie yatee dapat masa dok intai2 blog kesukaan Yatee,Masam Manis..blog kak Ita..perrggghh..terbaaeeeekkk....kak minta izin share yea..gan kekawan..
Bahan A;
3 sudu makan tepung Gandum
2 sudu teh instant yis
3 sudu makan air suam
1 sudu makan gula castor
Bahan B;
150gm gula castor
1 biji telur (kuar dari freeze)
150ml santan pekat
240gm labu ( kukus/rebus)
Bahan C;
200gm tepung gandum
2 teh double action baking powder
cara2;
1) campurkan bahan A ;biarkan 5-10min
2) blend/mixer B;telur + gula castor till kembang,masukan santan,labu yg dah di lecek kacau till sebati
3) masukan bahan C dlm adunan B kacau sebati ,campurkan bahan A kacau till sebati
4) perap selama 1 jam,yatee tutup bekas adunan with towel lembab/wrapping plastic tujuannya tuk kasi aduanan tu sebati gan yis (kembang and naik)
5) sapu loyang gan minyak/butter supaya xmelekat.
6) kukus selama 1 jam or till masak
nie adunan yg sedia tuk di perap..
gebu takk???cam tuan dia kan..hehehe..
taraaa...dah siap..sowey gambar xcantik sangat coz guna camera BB jew..malas nak cari camera dah..hehhee...
**apam nie memang mampat sikit coz pumpkin nie sendiri memang berat and padat tapi yg penting tetap gebu and lembut..selamat mencuba...
No comments:
Post a Comment