..berakhir sudah fobia itu...
nak tau kenapa??uiss...sebenar menu smlm tu agak mencurigakan hati gak if nak buat..bukan sebab resepinya..tapi sebab takut xmenjadi..puas gak la dok belek2 blog2 yg best2..terutama blog cik Mat Gebu (DTS) tu..ada gak resepi guna oz..ahahaa...xd maknanya la Yatee nak convert Oz ke Gram..tinggal kenangan la resepi tu..
tekatkan hati semalam nak buat gak bunga impian si dara nie..tanpa toleh kiri kanan..zaassss ikut jew resepi Cik Mat Gebu..tqtqtq..sebab kongsi resepi tradisional nie..
bukan aper..xpernah Yatee terfikir nak cuba buat coz ramai yg terkeciwa dgn endingnya..ada yg terkembang..terlayu..terbagai2 la..so fobia gak kang xjadi mau kena makan sorang lak..acuannya dah lama kakak Yatee belikan..cuma xd semangat nak buat jew..nak lak Oven Yatee nie besar..nak pasang kena guna wayar2 panjang..oven bakery la katakann..hehhe oppsss..tutup citer pasal oven k.. jom kita jengok resepi membaja Bunga Impian Si Dara nie..
Biskut Dahlia @ samperit ..
Bahan2;
300gm butter/marjerin
140gm icing sugar
2 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanilla
240gm tepung gandum *
100gm tepung jagung *
160gm tepung kastard * (* gaul/ayak bersama)
ceri merah tuk hiasan
cara2;
1) putar butter + gula agak sebati (jgn terlalu lama or kembang)sebab nie salah satu faktor bunga yg dibentuk akan rupanya kelaut/layu bila msk nanti..Yatee putar sekejab jew sebab kita guna gula icing..
2) masukkan telur satu persatu + esen vanilla,pelahan kan speed
3) masukkan tepung (diayak) kacau guna spatula..takyah guna mixer lagi..coz takut terkembang lak adunan tu. kacau hingga sebati hingga jadi doh
4) masukkan dalam acuan biskut dahlia and terap atas dulang pembakar and hias kan dengan ceri. Bakar suhu 170C ikut saiz oven masing2.
**if adunan terlembek,tambah sikit tepung gandum (sikit jew)..
selamat Mencuba!
No comments:
Post a Comment